Eco stiri

Incalzirea globala este fenomenul de crestere a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in aproprierea solului, inclusiv a marilor si oceanelor. Una din cauzele accentuarii acestui fenomen este dezvoltarea industriala masiva de dupa anii 60 care a condus la cresterea concentratiei de CO2. Aceasta concentratie a fost de 280 ppm inainte de demararea revolutiei industriale, fiind acum de 430 ppm, adica aproape dubla, iar in anul 2035 ar putea sa ajunga la 550 ppm, daca fluxul emisiilor actuale de gaze cu efect de sera (GES) s-ar mentine peste capacitatea naturala de absorbtie.

Ceea ce insa se cunoaste mai putin, este ca o cauza la fel de importanta care a contribuit la acest fenomen o reprezinta si defrisarile masive ce au avut loc in padurile din toata lumea. Fenomen ce este foarte raspindit si in tara noastra. Diminiarea suprafetelor impadurite de pe Terra au condus la cresterea nivelului de noxe contribuind astfel la procesul incalzirii globale si epuizarea stratului de ozon.

Prin urmare, trebuie sa fim constienti ca pe langa fabricile si uzinele care au luat deja masuri pentru reducerea nivelului de noxe eliminate in atmosfera, trebuie ca si restul populatiei sa participe la diminuarea acestui fenomen, prin actiuni de impadurire, prin reducerea consumului de energie, de produse si servicii, circuland cat mai rar cu masina si prin incurajarea productiei locale.

Reciclarea deseurilor reprezinta colectarea, separarea si procesarea hartiei, sticlei, ambalajelor din plastic, cutiilor metalice in vederea transformarii lor in produse utile. Prin reciclarea deseurilor se reduce poluarea mediului inconjurator, a solului, apei, aerului, se economoseste energie si se protejeaza natura si resursele umane.

De curand, in Romania, s-a aprobat proiectul de lege privind regimul deseurilor, realizandu-se astfel armonizarea cu directiva europeana din domeniu. Prin implementarea prevederilor acestui act normativ, Romania va putea sa asigure atingerea pana in anul 2020 a obiectivului de recilcare a 50% din deseuri. La capitolul PET-uri, Romania recicleaza deja 40% din deseuri.

Noi toti putem sa contribuim la atingerea acestui obiectiv, daca participam activ la procesul de colectare selectiva a deseurilor, atat acasa, cat si la locul de munca. Numai impreuna vom putea pastra soarele pe cer!

Cum reducem poluarea, folosind combustibili alternativi
Folosirea de Combustibili alternativi este o solutie ecologica propusa de industria cimentului
O solutie pentru aceasta problema a aparut in urma cu 30 de ani, cand, pe plan international au inceput sa fie utilizati “combustibilii alternativi”, pe baza de deseuri cu potential calorific ridicat.
Avantajele folosirii acestor combustibili constau in:
- economisirea de cantitati semnificative de combustibili fosili, adica de resurse naturale neregenerabile.
- reducerea emisiilor de gaze de sera.
- valorificarea si eliminarea complet a deseurilor generate de alte industrii si activitati
Arderea in cuptorul de clincher asigura conditiile optime de valorificare a acestor deseuri. Componenta organica a deseurilor este complet distrusa si produce energie termica, in timp ce componenta minerala este integrata chimic in structura clincherului, fara a mai produce zguri sau cenusi.
Astfel, CarpatCement Holding a fost primul producator de ciment din Romania care si-a modificat procesele de productie pentru a utiliza combustibili alternativi inca din anul 2004, in fabrica de la Deva. In functie de natura combustibililor alternativi, exista o serie de procese si de riscuri controlate, pentru care a fost nevoie sa fie adaptate utilajele si metodologia de lucru din fabrici. De asemenea, pentru folosirea fiecarui tip de combustibil a fost nevoie construirea de spatii speciale sau achizitionarea de noi echipamente: de transport, de prelucrare, de alimentare, de monitorizare etc, valoarea investitiilor ridicandu-se la 14 milioane de euro.
Tipurile de combustibili alternativi folositi sunt: Anvelopele uzate; Materiale plastice, folii, carton, hartie contaminata si textile; Uleiuri uzate si solventi; Deseuri petroliere; Rumegus pe care il impregnam cu uleiuri, lacuri, vopseluri sau deseuri petroliere; Deseuri lemnoase.
Eco stiri

One Comment

  1. Sorina Bocsea A spus: In data de 15 septembrie 2011

    In ultimii ani si Holcim(Romania) SA si-a concentrat eforturile in directia dezvoltarii activitatii de co-procesare a deseurilor, a oferirii de produse cu impact scazut asupra mediului si a reabilitarii carierelor si a altor zone industriale afectate.
    Solutia oferita de Holcim Romania in parteneriat cu ecovalor, reprezinta o contributie la rezolvarea problemei eliminarii finale sau valorificarii deseurilor, fiind benefica pentru toate partile implicate: pentru generatori – ofera garantia inchiderii ciclului de viata al deseurilor,pentru producatorii de ciment – co-procesarea asigura utilizarea rationala a tuturor resurselor disponibile si implicarea activa in protejarea mediului inconjurator iar pentru societate si mediu,co-procesarea contribuie la conservarea resurselor naturale(carbune, pacura etc, la reducerea indirecta a emisiilor de gaze,care s-ar genera in cazul in care deseurile ar fi tratate prin depozitare sau incinerare.

Lasa un raspuns

Eco stiri

0 Trackbacks