3. Promovarea egalitatii de sanse
Producţia de ciment a crescut constant la nivel mondial începând cu 1950. În 2006 cantitatea era de 2560 milioane de tone la nivel mondial şi 267 milioane de tone în UE-27, reprezentând 10,5% din producţia totală de ciment la nivel mondial. Cei mai mari cinci producători de ciment din lume sunt Lafarge, Holcim, Cemex, HeidelbergCement şi Italcementi. Aceste companii produc, de asemenea, produse din beton, rigips etc.
PROCESUL DE PRODUCŢIE A CIMENTULUI
Există patru principale procese de producere a cimentului: uscat, semi-uscat, semi-umed şi umed. Alegerea depinde de starea materiilor prime (umedă sau uscată).
Toate procesele au în comun unele sub-procese:
- Depozitarea şi pregătirea materialelor prime;
- Depozitarea şi pregătirea combustibililor;
- Utilizarea deşeurilor ca materii prime şi/sau combustibili;
- Sistemele de cuptor;
- Depozitarea şi pregătirea produselor;
- Împachetarea şi expedierea.
În Europa, mai mult de 90% din producţie se bazează pe procesele umede datorită disponibilităţii materiilor prime uscate. Procesele umede consumă mai multă energie şi sunt astfel mai costisitoare.
Procesul de producere a cimentului alb este asemănător celui pentru cimentul gri Portland (selectarea materiilor prime, depozitarea şi pregătirea, depozitarea şi pregătirea combustibilului, aprinderea clinkerului în cuptor, albirea/răcirea, măcinarea).
FONTE: 103, CEMBUREAU, 2006
- Principala sursă de carbonat de calciu sunt depozitele calcaroase, cum ar fi calcarul, marna, şi ghipsul. Ele sunt extrase din cariere, de obicei, în apropiere instalaţiei.
- Materiile prime sunt stocate în magazii sau în afara acestora, în funcţie de condiţiile climatice. Măcinarea materiilor prime este o fază importantă a procesului: măsurarea şi dozare morii este esenţială pentru obţinerea unui compoziţii chimice constante.
- Materii prime, în proporţii controlate, sunt măcinate şi amestecate împreună pentru a forma un amestec omogen în funcţie de compoziţia chimică necesară. Pentru sistemele de cuptor uscat şi semi-uscat, componentele materiilor prime sunt uscate transformate într-o pulbere fină prin intermediul gazului evacuat de cuptor şi / sau al dispozitivului de răcire a aerului evacuat. De obicei, pentru măcinarea uscată sunt utilizate laminoare pentru ţevi, mori cu cilindrii verticali, mori cu cilindrii orizontali etc.
- În sistemele de cuptor umede sau semi-umede este folosită măcinarea umedă. Componentele materiilor prime, în acest caz, sunt măcinate cu un adaos de apă pentru a forma un aluat. În prima fază a preparării, materiile prime pot fi măcinate intr-o moara de spălare. Morile de scurgere necesită o ulterioară amestecare / omogenizare pentru optimă omogenizare a amestecului de materie primă. Apoi făina este omogenizată şi stocată în silozuri, iar reziduurile în rezervoare sau silozuri. Pentru transportarea făinii la silozurile de depozitare sunt folosite anvelope şi sisteme mecanice.
- Diferiţi combustibili (convenţionali sau deşeuri), pot fi folosiţi în furnizarea căldurii şi a energiei necesare procesului. Diferite tipuri de combustibili sunt utilizate ca şi combustibili solizi (de exemplu cărbunele, cocsul de petrol şi lignit, şisturile bituminoase), combustibili lichizi (ulei combustibil), combustibil gazos (gaze naturale). Principalii combustibilii fosili utilizaţi în industria europeană a cimentului sunt cocsul de petrol şi cărbunele. În mod normal, selecţia combustibililor depinde de circumstanţele locale (disponibilitatea de cărbune naţional).
- De la clincherii fierbinţi, făina (sau reziduurile de făină în procesul umed) este transportată la sistemul de cuptor rotativ, unde este uscată, preîncălzită şi calcinată pentru a deveni ciment clincher. Clincherul este răcit cu aer şi apoi depozitat.
- Clincherul şi celelalte componente ale cimentului sunt depozitate în silozuri sau magazii închise. Există diferite sisteme de stocare a clincherului: de la magaziile longitudinale cu descărcare prin gravitaţie, la magaziile circulare cu descărcare prin gravitaţie până la silozurile de stocare a clincherului sau la cupolele de stocare a clincherului, etc.
- Pentru transportarea cimentului la silozurile de stocare pot fi folosite atât sisteme pneumatice cât şi sistemele mecanice de transport.
- Cimentul este transferat de la silozurile de stocare pe stradă, calea ferată, pe nave cisternă, sau o stație de ambalare in saci de ciment
CÂTEVA BUNE PRACTICI
Activitatea de producţie a cimentului este caracterizată de un puternic impact asupra mediului şi social: unele companii din domeniu caută permanent să reducă aceste efecte, prin punerea în aplicare a unor comportamente de responsabilitate socială. În continuare sunt enumerate principalele multinaţionale din industria cimentului care participă la iniţiativa World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) “CSI – Cement Sustainable Initiative” sau sunt cotate la Dow Jones Sustainability Index. Primele 24 de companii aderă la carta Cement Sustainable Initiative; în timp ce celelalte 9 sunt cotate DJSI. Companiile CRH plc, Holcim Ltd., Lafarge sa şi Siam Cement plc sunt în schimb şi cotate DJSI şi participante la CSI
Participanţii la Cement Sustainable Initiative:
Argos – Columbia – www.argos.com.co
Ash Grove Cement – USA – www.ashgrove.com
Camargo Correa – www.camargocorrea.com.b
Cementos Molins – Spain – www.cemolins.es
CEMEX – Messico – www.cemex.com
Cementos Liz – Brasile – www.cementosliz.com.br
China Resources Cement Holding Limited – China – www.crc.com.cn
CIMPOR – Portogallo – www.cimpor.com
CNBM – China – www.cnbmltd.com.cn
CRH – Irlanda – www.crh.ie
HeidelbergCement – Germania – www.heidelbergcement.com
Holcim – Svizzera – www.holcim.com
Italcementi – Italia – www.italcementigroup.com
Lafarge – Francia – www.lafarge.com
SECIL – Portogallo – www.secil.pt
Shree Cement – India – www.shreecementltd.com
Siam Cement Group – Tailandia – www.siamcement.com
Sinoma – China – www.sinoma.com.cn
Taiheiyo Cement – Giappone – www.taiheiyo-cement.co.jp
Tianrui Group – China – www.tianruigroup.cn
Titan – Grecia – www.titan.gr
Ultratech Cement – India – www.ultratechcement.com
Votorantim – Brasile – www.votorantimcimentos.com.br
Yatai Group – China- www.yatai.com
Quotate Dow Jones Sustainability Index nel Dicembre 2010:
Boral ltd – Australia- www.boral.com.au
CRH plc – Irlanda- www.crh.ie
Holcim ltd- Svizzera- www.holcim.com
Lafarge sa- Francia- www.lafarge.com
Siam Cement pcl- Tailandia- www.siamcement.com